HomeFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 saya anak malaysia (sempena hari kemerdekaan)

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
botak
p r e b e t
p r e b e t


Number of posts : 245
Age : 30
Registration date : 2008-07-20

PostSubject: saya anak malaysia (sempena hari kemerdekaan)   Wed Aug 06, 2008 2:49 am

LAGU WARISAN

Anak kecil main api
terbakar hatinya yang sepi
air mata darah bercampur keringat
bumi dipijak milik orang

nenek moyang kaya raya
tergadai seluruh harta benda
akibat sengketa sesamalah kita
cinta lenyap di arus zaman

indahnya bumi kita ini
warisan berkurun lamanya
hasil mengalir ketangan yang lain
pribumi merintih sendiri

masa depan sungguh kelam
kan lenyap peristiwa semalam
tertutuplah hati terkunci mati
maruah peribadi sudah hilang

kini kita cuma tinggal kuasa
yang akan menentukan bangsa
bersama berbakti
pulih kembali harga diri

kini kita sudah tiada masa
majulah dengan gagah
janganlah terlalai
teruskan usaha
melayukan gagah dinusantara...


aku gunakan lagu ni buat modal untuk di bincangkan


Last edited by botak on Wed Aug 06, 2008 3:04 am; edited 1 time in total (Reason for editing : heheh tertinggal kata-kata)
Back to top Go down
View user profile http://www.flickr.com/photos/nazmimuhamad
botak
p r e b e t
p r e b e t


Number of posts : 245
Age : 30
Registration date : 2008-07-20

PostSubject: Re: saya anak malaysia (sempena hari kemerdekaan)   Wed Aug 06, 2008 3:00 am

ulasan lagu warisan..

masa aku tingkatan 5 bru aku berkesempatan ke BTN.
disanalah kali pertama aku dengar akan lagu ini...
sgt menyusuk hati... sedih dgn lyric dan semangat kembali selepas kecewa..
hahaha tapi skang dah nampak dah org melayu kita berpecah belah sebab politik, agama byk diketepikan.... melayu pun dah moden "dunia dah maju negara dah berubah" kata mereka..... hhuhuhu entah laa

yg ni plak untuk negara ku malaysia

sebagai anak malaysia
bagi aku negara kita ni best sebab x ade perang dan aman sejahtera becana alam pun kurang,(alhamdulilah)
cuma kekadang rasa tak selamat disebabkan penjenayah berleluasa.
adik sharlinie pun x jumpa2 lagi.. ape jadi pun x tahu..
dengan politik yang celaru skarang ni... lagi laa nampak pentadbiran skang mcm hampeh je..
kecewapun ade minyak naik mcm tu punya mahal... tapi nk wat mcm manekan... layan jee laa..
aku duduk kat putrajaya ni aku tahu laa masalah rasuah dekalangan kakitangan kerajaan dan kroni2...
so dorang pun nk hidup mewah, nafsu plak mcm KUDA sebab tu laa nk merasuah kan diri aje..
ade sorg member aku pangakat kerani jee.. tapi dia mempunya kereta evo9 yg berharga rm245k hahaha
bulan2 bayar rm2+++ gler laa gaji dia pun berape sen jee huhuh... rasuah lah makanan harian dia..
so aku mcm jeles pun ade.. tapi mcm mane dia cari rezeki kearah tu.. kalu aku diberi peluang maybe aku pun sama ikut jalan dia kowt (hahahha iman x kuat katakan).. teruk betul org malaysia
x tahu lah kita duduk kat negara islam kekadang aku rasa mcm bukan negara islam je..
aku risau je bala diturunkan atas negara kita ni.. manusia mcm kita ni senang je lupa akan allah disebabkan mcm2 faktor... "Ya allah sekiranya kami lalai turunkan lah bala supaya kami insaf dan beriman kepada mu....." amin

saya anak malaysia


Last edited by botak on Wed Aug 06, 2008 3:01 am; edited 1 time in total (Reason for editing : betulkan tulisan)
Back to top Go down
View user profile http://www.flickr.com/photos/nazmimuhamad
tricubix
M a r s h a l
M a r s h a l


Number of posts : 790
Age : 31
Location : Over The Neptune!!
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Re: saya anak malaysia (sempena hari kemerdekaan)   Thu Aug 07, 2008 8:28 am

lek tak..jgn ikut..ko terjerumus dlm api beb...

lagu warisan - aku tak penah dengau la..tapi aku tau mmg dgunakan dalam operasi cuci otak kem bina negara...

lagu negaraku - tegak..tegakkkkk

_________________
+Someday..I will be like them..!!+
Back to top Go down
View user profile
ida'sh
k o p e r a l
k o p e r a l


Number of posts : 464
Age : 30
Location : kuantan ,pahang
Registration date : 2008-07-22

PostSubject: Re: saya anak malaysia (sempena hari kemerdekaan)   Thu Aug 07, 2008 11:37 am

lagu warisan nie kalo kite hayati betul2...memang mendalam makna nye...tentang warisan kite.....so,selamat menghayati.....


Last edited by ida'sh on Thu Aug 07, 2008 1:33 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
bdkwangi
M a r s h a l
M a r s h a l


Number of posts : 323
Age : 31
Location : Malaysia
Registration date : 2008-07-17

PostSubject: Re: saya anak malaysia (sempena hari kemerdekaan)   Thu Aug 07, 2008 12:58 pm

riba walaupun satu sen - masuk neraka...!

Malaysia bkn lah negara Islam skrg ni tp negara umat2 Islam mean msih ramai org Islam...! (Negara Islam - Laksanakan Hukum Islam)

nak negara kaya ikut cara pemerintahan Umar Abdul Aziz (sem2 @ 3 sub agama kita blajar)

nak suruh bala turun - kalau mati masa bala 2 turun tp xsmpat nak bertaubat...Nauzubillah... bek mintak jauh tp kita cuba sikit2 berubah....

manusia akan kembali kalau susah tp bl dh senang sedikit cepat lupa...

melayu akan terhapus juga 1 masa tp Islam xkan terhapus sehingga qiyamat....so kmbli perjuang atas agama bkn bangsa
Back to top Go down
View user profile
zedi
A d m i n
A d m i n


Number of posts : 786
Age : 31
Location : bulan..
Registration date : 2008-07-17

PostSubject: Re: saya anak malaysia (sempena hari kemerdekaan)   Thu Aug 07, 2008 4:09 pm

lagu warisan ni mempunyai bibit2 lirik yg mendalam maksudnya...kalu dihayati..memang dapat menaikkan semangat kita utk berjuang demi agama, bangsa & negara...

nenek moyang kaya raya
tergadai seluruh harta benda
akibat sengketa sesamalah kita
cita lenyap dek arus zaman


kalu kite perhati rangkap ni...lirik ni menceritakan situasi yg sekarang ni berlaku pada kita semua....segala harta2 nenek moyang kite makin lame makin susut...sbb kite ni asyik nak gaduh je...yg seronoknya..pihak yg memerhati..yg rugi kita jugak...bile kite tersedar nnti..barulah kite terasa yg perselisihan itu amat merugikan..Generasi skrg ni bnyk dah lupa...termasuk le aku gak...so same2 le..kite hayati erti kemerdekaan yg ada di negara ni..Bukan erti kemerdekaan tu..hanya pegi ke KLCC/dataran merdeka..tgk bunga api...tp kite hayati pejuang2 kemerdekaan kita dahulu...so sempena hari merdeka ni...hayati lagu ni...

Tanggal tiga puluh satu
Bulan lapan lima puluh tujuh
Merdeka, Merdeka, Tetaplah Merdeka
Ia pasti menjadi sejarah

Tanggal tiga puluh satu
Bulan lapan lima puluh tujuh
Hari yang mulia, Hari bahagia
Sambut dengan jiwa yang Merdeka

Mari kita seluruh warganegara
Ramai-ramai menyambut hari Merdeka, MERDEKA!!
Tiga satu bulan lapan, Lima puluh tujuh
Hari mulia negaraku Merdeka


(2x)

Merdeka, Merdeka, Merdeka....!
MERDEKA!!
Back to top Go down
View user profile http://www.chorenology.co.cc
Carlos Abento
M a r s h a l
M a r s h a l


Number of posts : 608
Age : 31
Location : bDr. Br. B@nGi
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Re: saya anak malaysia (sempena hari kemerdekaan)   Thu Aug 07, 2008 4:12 pm

MERDEKA...MERDEKA....MERDEKA....
Back to top Go down
View user profile
tricubix
M a r s h a l
M a r s h a l


Number of posts : 790
Age : 31
Location : Over The Neptune!!
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Re: saya anak malaysia (sempena hari kemerdekaan)   Thu Aug 07, 2008 8:59 pm

giler semangat rakan2 aku..shabashh bette

_________________
+Someday..I will be like them..!!+
Back to top Go down
View user profile
ida'sh
k o p e r a l
k o p e r a l


Number of posts : 464
Age : 30
Location : kuantan ,pahang
Registration date : 2008-07-22

PostSubject: Re: saya anak malaysia (sempena hari kemerdekaan)   Fri Aug 08, 2008 11:14 am

mErDeKa!!!!MeRdEkA!!!!mErDeKa!!!!!
harap2 rakyat malaysia tau ape makna merdeka yg sebenarnya....
Back to top Go down
View user profile
bdkwangi
M a r s h a l
M a r s h a l


Number of posts : 323
Age : 31
Location : Malaysia
Registration date : 2008-07-17

PostSubject: Re: saya anak malaysia (sempena hari kemerdekaan)   Tue Aug 12, 2008 7:08 pm

ape erti merdeka pada korg.... Exclamation sila jwb.. Question
Back to top Go down
View user profile
tricubix
M a r s h a l
M a r s h a l


Number of posts : 790
Age : 31
Location : Over The Neptune!!
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Re: saya anak malaysia (sempena hari kemerdekaan)   Tue Aug 12, 2008 10:18 pm

hah..sudaaa...
da tak tau nak jawab..ayuhh..jawab...jawabb..hehehe

_________________
+Someday..I will be like them..!!+
Back to top Go down
View user profile
e_z
s a r j a n
s a r j a n


Number of posts : 524
Age : 31
Location : Dah Fulltime di Kuantan
Registration date : 2008-07-19

PostSubject: Re: saya anak malaysia (sempena hari kemerdekaan)   Wed Aug 13, 2008 1:42 am

dulu mase aku mude2 aku penah rase merdeka...
merdeka lepas exam SPM...
sekarang aku merdeka bile aku tau bos aku ambik cuti Very Happy
MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!
tapi lg best kalo ade org tanye...
MAUDUITKA! MAUDUITKA! MAUDUITKA!!!! Smile
Back to top Go down
View user profile
zedi
A d m i n
A d m i n


Number of posts : 786
Age : 31
Location : bulan..
Registration date : 2008-07-17

PostSubject: Re: saya anak malaysia (sempena hari kemerdekaan)   Mon Aug 18, 2008 11:27 am

bdkwangi wrote:
ape erti merdeka pada korg.... Exclamation sila jwb.. Question

merdeka...
kalu diikutkan sambutan kemerdekaan setiap tahun yg slalu kita sambut ni..sbnrnye utk mengingat dan menghargai perjuangan org2 terdahulu untuk memerdekakan negara kita dari penjajah...so 31 Ogos hanya lah hari sambutan kemerdekaan negara kita dari penjajah..tp dah Merdeka kah kita??Dah merdeka ke diri kita ini...

Merdeka...adalah merujuk kepada "Bebas"...bebas pula merangkumi banyak aspek...Bebas dari kemiskinan..bebas dari kezaliman..bebas dari segalanya...so merdeka atau pun bebas ini terpulang pada setiap individu itu sendiri utk mentafsirkannya..

bagi aku..mungkin negara kita sudah bebas dr penjajah luar (penjajah british, belanda etc..) tp tak bebas dari banyak aspek lg..
Back to top Go down
View user profile http://www.chorenology.co.cc
tricubix
M a r s h a l
M a r s h a l


Number of posts : 790
Age : 31
Location : Over The Neptune!!
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Re: saya anak malaysia (sempena hari kemerdekaan)   Thu Nov 06, 2008 5:09 pm

merdeka da setel..kita da pun sambut ulang tahun ke 50...
smoga kita kenal erti sebenar kemerdekaan...insyaAllah..
jadi aku SOLEX topic nih

_________________
+Someday..I will be like them..!!+
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: saya anak malaysia (sempena hari kemerdekaan)   Today at 11:46 am

Back to top Go down
 
saya anak malaysia (sempena hari kemerdekaan)
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» CIMB Bank Malaysia to setup an Investment Bank in Sri Lanka
» Video Gay Anak Kost Ml
» Is it possible to predict movements in the stock market?
» - The JKH Deal Has No Impact On JKH Retail Trading -
» Sri Lanka Newspapers Friday 23/03/2012

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
ex-CIAST :: Umum :: KEDAI KOPI-
Jump to: