HomeFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 IKLAN>>Peluang kerja ngan TM

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
e_z
s a r j a n
s a r j a n


Number of posts : 524
Age : 31
Location : Dah Fulltime di Kuantan
Registration date : 2008-07-19

PostSubject: IKLAN>>Peluang kerja ngan TM   Tue Sep 23, 2008 10:53 am

Ruj Kami : ( 61) HR SSO/EMS/REC/Iklan/4 22 September 2008



YBhg Datuk/Dato'/Datin/Tuan/Puan

Warga Telekom Malaysia



Merujuk kepada perkara di atas adalah dimaklumkan bahawa TM mempelawa anak-anak, saudara mara dan sahabat handai anggota-anggota Kumpulan TM yang berminat dan berkelayakan untuk mengisi kekosongan jawatan di Bahagian Regional Network Operation, Sarawak seperti berikut:





1) Pembantu Pegawai Teknik (Kontrak)



Maklumat lanjut mengenai jawatan yang diiklankan di atas adalah seperti fail yang dilampirkan.

Semua permohonan bagi jawatan-jawatan ini hendaklah dibuat melalui TM Online Recruitment, laman web pengambilan anggota TM di http://www.tmcareer.com.my Sebarang permohonan secara selain daripada yang tersebut tidak akan dipertimbangkan.

Tarikh tutup permohonan adalah pada 10 Oktober 2008. Calon-calon yang disenarai pendek sahaja akan dipanggil untuk temuduga. Sekiranya pemohon tidak dihubungi atau menerima sebarang maklum balas dari kami dalam tempoh dua (2) bulan, adalah dianggap permohonan yang dikemukakan tidak berjaya.

Sebarang pertanyaan, sila hubungi HR Helpdesk 1-800-88-9779 atau emelkan kepada mailto:hrhelpdesk@tm.com.my



Sekian. Salam hormat

"HAYATILAH KRISTAL KITA"

t.t.

HJ. ZAINUDDIN BIN ISHAK

Pengurus Besar

HR Shared Service Organization



IKLAN PENGAMBILAN ANGGOTA BUKAN EKSEKUTIF TELEKOM MALAYSIA BHD (TM)


Iklan ini adalah terbuka kepada calon luaran yang berkelayakan untuk mengisi kekosongan jawatan di TM.


Jawatan:

Pembantu Pegawai Teknik (Kontrak)



Kelayakan Pemohon:

Mempunyai kelayakan Diploma dari Institusi Pengajian Tinggi Tempatan yang diiktiraf oleh TM dalam bidang Telekomunikasi / Kejuruteraan / Elektrik / Elektronik / Computer Engineering / atau setaraf.

Jawatan terbuka untuk lelaki sahaja

Keutamaan akan diberi kepada calon-calon dari Sibu, Bintulu dan Miri.

Fasih berbahasa Malaysia & Inggeris di dalam pertuturan dan penulisan.

Umur tidak melebihi 25 tahun semasa tarikh iklan tutup.

Kekosongan jawatan adalah di TM, Miri dan TM, Sibu.


Tarikh Tutup Permohonan:

Tarikh tutup permohonan adalah pada 10 Oktober 2008.
Back to top Go down
View user profile
zedi
A d m i n
A d m i n


Number of posts : 786
Age : 31
Location : bulan..
Registration date : 2008-07-17

PostSubject: Re: IKLAN>>Peluang kerja ngan TM   Tue Sep 23, 2008 11:22 am

utk sarawak je ke...
selangor takde??
Back to top Go down
View user profile http://www.chorenology.co.cc
e_z
s a r j a n
s a r j a n


Number of posts : 524
Age : 31
Location : Dah Fulltime di Kuantan
Registration date : 2008-07-19

PostSubject: Re: IKLAN>>Peluang kerja ngan TM   Tue Sep 23, 2008 12:27 pm

YANG SELANGOR TAKDE IKLAN LG...
TAPI SESAPE YG BERMINAT SEELOKNYA DAFTAR DULU DALAM http://www.tmcareer.com.my..
JIKA ADA KEKOSONGAN TERBARU TM TERUS EMAIL KPD KITE...
Back to top Go down
View user profile
zedi
A d m i n
A d m i n


Number of posts : 786
Age : 31
Location : bulan..
Registration date : 2008-07-17

PostSubject: Re: IKLAN>>Peluang kerja ngan TM   Tue Sep 23, 2008 12:45 pm

oo..mcm gitu ek...canggih le TM..
IJAT..aku dah register..bile nak dpt keje ni...??
Back to top Go down
View user profile http://www.chorenology.co.cc
shahril
p r e b e t
p r e b e t


Number of posts : 222
Age : 32
Location : mersing
Registration date : 2008-09-15

PostSubject: Re: IKLAN>>Peluang kerja ngan TM   Fri Nov 28, 2008 12:07 pm

cakap pasal TM nie aku dah apply dari dulu...sampai sekrang interview pun xdapat..bukan salah aku rasanye..diploma aku dengan izat sama sahja.. atau mgkin sebab keluarga aku bukan pekerja TM agaknye.....betul x izat....
Back to top Go down
View user profile
e_z
s a r j a n
s a r j a n


Number of posts : 524
Age : 31
Location : Dah Fulltime di Kuantan
Registration date : 2008-07-19

PostSubject: Re: IKLAN>>Peluang kerja ngan TM   Tue Dec 02, 2008 11:06 am

Biar aku crite skit...

sebenarnya aku masuk keje ngan TM ni as kontrak setahun.masa tu syarat die nk ade diploma n blh speaking skit2 dh blh diterime keje.tak tgk sgt pointer..lepas aku keje 6 bulan, tm nak ambik parmenent staff..so diorng bt interview blik ikut kelayakkan yg ditetapkan..mase tu aku ngan sorng budak adtec shah alam terpaksa dibuang. kate die sbb diploma takde pointer.TM tak iktiraf diploma berteraskan keterampilan.sorng bdk jmti pn trime nasib yg same sbb takde lan (ciast n adtec pun same gak)...jadi, aku berpakat ngan membe2 ni buat surat rayuan n aku g sendiri jumpa ngan manager HQ TM kt menara..aku terang camne sistem ciast n JTM ni n knp takde iktiraf lan...pas tu aku tawakkal je la..brg2 dh packing nk bhenti.bt keje pn sparuh ht dh....

alhamdulillah sebulan lps tu aku dipanggil interview n then aku dpt keje ngan TM..aku dgr aku dpt interview tu atas koata anak staff...

so...keluarga ni bkn faktor utama la en saril..tp mungkin ade kelebihan jer..same la ngan tnb ker felda ker polis ker atau ape2 pn..utk ambik staff baru, anak staff ni ade kelebihan skit...

punca masalah utama yg aku nampak adalah CIAST n JTM..diploma kita takde pointer..kononnya nak buat kelainan dr sistem univ.tp skrng dh ade pointer.ini membuktikan sistem yg kite guna dulu mmg tak releven n kite yg mendapat kesan...masa aku nk kena buang tu aku ade hantar surat ke pengarah ciast untuk keluarkan pointer untuk aku.untuk selamatkan aku dr kena buang..tapi aku diperBOLAkan..sedikit pn tak dilayan...GERAMMMM aku..

kepada saril...kalo berminat lg nk keje ngan TM, ko g la bt pointer dl kat ciast..pastu apply blik...mn tau rezeki ko ade kt TM... Very Happy

moral of the story....walaupun diploma kita sama..rezeki n nasib kite berbeza..Allah Maha Mengetahui ape yang terbaik untuk hambaNya...bersyukurlah dgn ape yg ade....keje kt mn2 pun same..KEBERKATAN tu penting Very Happy
Back to top Go down
View user profile
zedi
A d m i n
A d m i n


Number of posts : 786
Age : 31
Location : bulan..
Registration date : 2008-07-17

PostSubject: Re: IKLAN>>Peluang kerja ngan TM   Tue Dec 02, 2008 11:26 am

Quote :
moral of the story....walaupun diploma kita sama..rezeki n nasib kite berbeza..Allah Maha Mengetahui ape yang terbaik untuk hambaNya...bersyukurlah dgn ape yg ade....keje kt mn2 pun same..KEBERKATAN tu penting
Aku setuju ape yg ijat bgtau...Bagi aku sbnrnye bukan soal keluarga..cable..atau ape pun...ini sume dah rezeki seseorang tu...
Dan takde masalah pun kalau kita menggunakan cable keluarga..kawan2...atau sape2 pun..sbb kite kene ingat..kalu job tu mmg rezeki kita..tak kira mcm mane pun..akan dapat kat kita gak...walaupun org lain pakai cable besar mane pun...kalu mmg dah rezeki...dtg interview tak pki baju pun boleh dpt...yg penting usaha..dan tawakkal...
Dan lagi satu...bg aku dpt kerje dgn menggunakan cable ni sbnrnye mmg banyak kebaikannya...jgn kita asyik fikir yg negative je...sbg contoh:
orang yg dpt kerja dgn melalui cable ni biasenya akan kerje sehabis baik sbb nak menjaga nama baik org yang recommend die..Contoh yg paling mudah..Ijat ni...takkan die nak buat taik plak kalu keje kat TM ni..nanti busuk le name family die..atas sbb inilah bnyk company yang menggunakan cara yang sama bagi mencari pekerja baru..dgn cara ini..kebarangkalian pekerja baru buat taik akan berkurangan...Kalu aku recommend org masuk kerje kat company aku..aku mesti bgtau kat org tu...jgn busukkan name aku..jd guna cable ni takde masalah....org yang masuk menggunakan cable ni akan lebih rasa tanggungjawab dan akan cepat rasa bersalah apabila ingin melakukan perkara tidak baik dlm company...

hanya pendapat aku..
Sape tak suke...lantak le...
Back to top Go down
View user profile http://www.chorenology.co.cc
shahril
p r e b e t
p r e b e t


Number of posts : 222
Age : 32
Location : mersing
Registration date : 2008-09-15

PostSubject: Re: IKLAN>>Peluang kerja ngan TM   Tue Dec 02, 2008 12:58 pm

pasal nak buat pointer tu pun aku rasa pelik dah...patut dari dulu dieorg dah pikir pasal tu..tapi ape nak buat..ada ke sape2 yang dah buat pointer?konsep rezeki nie mmg betul la aku setuju...memang tidak dapat dinafikan lagi.....
Back to top Go down
View user profile
e_z
s a r j a n
s a r j a n


Number of posts : 524
Age : 31
Location : Dah Fulltime di Kuantan
Registration date : 2008-07-19

PostSubject: Re: IKLAN>>Peluang kerja ngan TM   Tue Dec 02, 2008 1:15 pm

nasib baik sdr admin memahami...
terima kasih...
Back to top Go down
View user profile
e_z
s a r j a n
s a r j a n


Number of posts : 524
Age : 31
Location : Dah Fulltime di Kuantan
Registration date : 2008-07-19

PostSubject: Re: IKLAN>>Peluang kerja ngan TM   Tue Dec 02, 2008 1:18 pm

shahril wrote:
pasal nak buat pointer tu pun aku rasa pelik dah...patut dari dulu dieorg dah pikir pasal tu..tapi ape nak buat..ada ke sape2 yang dah buat pointer?konsep rezeki nie mmg betul la aku setuju...memang tidak dapat dinafikan lagi.....

tu la pasal..aku dgr2 ciast bg convert pointer ni pun sbb anak pengarah sekrng ni pn keluaran ciast n takde pointer..
die pn turut merasa kesusahan anak die cari keje takde pointer kot...aku dgr2 khabar angin je la...kalo salah jgn mrah yer pihak berkenaan...
Back to top Go down
View user profile
zedi
A d m i n
A d m i n


Number of posts : 786
Age : 31
Location : bulan..
Registration date : 2008-07-17

PostSubject: Re: IKLAN>>Peluang kerja ngan TM   Tue Dec 02, 2008 2:00 pm

pasal pointer ni mmg ade..dan mmg dah ade yg dpt..
kalu nak g kat http://gengpisang.forumotion.com/ciast-info-f7/permohonan-cgpa-t34.htm
Back to top Go down
View user profile http://www.chorenology.co.cc
prang2
n e w b i e
n e w b i e


Number of posts : 40
Registration date : 2008-08-11

PostSubject: Re: IKLAN>>Peluang kerja ngan TM   Tue Dec 09, 2008 12:24 am

e_z wrote:
shahril wrote:
pasal nak buat pointer tu pun aku rasa pelik dah...patut dari dulu dieorg dah pikir pasal tu..tapi ape nak buat..ada ke sape2 yang dah buat pointer?konsep rezeki nie mmg betul la aku setuju...memang tidak dapat dinafikan lagi.....

tu la pasal..aku dgr2 ciast bg convert pointer ni pun sbb anak pengarah sekrng ni pn keluaran ciast n takde pointer..
die pn turut merasa kesusahan anak die cari keje takde pointer kot...aku dgr2 khabar angin je la...kalo salah jgn mrah yer pihak berkenaan...
xda pointer pun xpe...................no problem........................yg ada pointer pun xdak keja......apa cer..........
Back to top Go down
View user profile
e_z
s a r j a n
s a r j a n


Number of posts : 524
Age : 31
Location : Dah Fulltime di Kuantan
Registration date : 2008-07-19

PostSubject: Re: IKLAN>>Peluang kerja ngan TM   Tue Dec 09, 2008 10:11 am

prang2 wrote:
e_z wrote:
shahril wrote:
pasal nak buat pointer tu pun aku rasa pelik dah...patut dari dulu dieorg dah pikir pasal tu..tapi ape nak buat..ada ke sape2 yang dah buat pointer?konsep rezeki nie mmg betul la aku setuju...memang tidak dapat dinafikan lagi.....

tu la pasal..aku dgr2 ciast bg convert pointer ni pun sbb anak pengarah sekrng ni pn keluaran ciast n takde pointer..
die pn turut merasa kesusahan anak die cari keje takde pointer kot...aku dgr2 khabar angin je la...kalo salah jgn mrah yer pihak berkenaan...
xda pointer pun xpe...................no problem........................yg ada pointer pun xdak keja......apa cer..........

betul tu...
bukan pointer yang menentukan keje...
tapi skrng ni bincang pasal keje ngan TM..TM mmg nk pointer....
Back to top Go down
View user profile
zedi
A d m i n
A d m i n


Number of posts : 786
Age : 31
Location : bulan..
Registration date : 2008-07-17

PostSubject: Re: IKLAN>>Peluang kerja ngan TM   Wed Dec 10, 2008 9:27 am

masalah pointer ni sbnrnye lebih kepada pekerjaan di sektor kerajaan...aku pernah terbaca pada forum ciast..(kalu tak silap)..ada seseorang tu pernah mengutarakan masalah mengenai graduan CIAST yang mengalami kesukaran utk diterima kerja di sektor kerajaan...die mengutarakan masalah pada "person incharge" SPA..
ok..jom kite review sket..procedure utk apply keje kat gov sektor.

skrg ni..sumenye dah online...jd pemohon hanya perlu mengisi borang secara online pada web2 tertentu...
di database yg disediakan oleh SPA mereka telah menetapkan ciri2 calon yang layak utk interview secara automatik...
sbg contoh.. dlm ruangan umur..mereka telah menetapkan umur linkungan yg layak utk dipertimbangkan.. cthnye 21 hingga 30...Jika pemohon mengisi ruangan umur dgn 35...maka secara automatiknya permohonan akan ditolak..sama juga seperti ruangan CGPA.. mgkin pemilihan calon mestilah mempunyai CGPA 2.5 keatas utk layak ke temuduga..ttp graduan CIAST akan mengisi..ruangan itu dgn "TIADA CGPA"..dan secara automatiknya permihonan itu akan di tolak..inilah sebenarnya masalah yang dialami oleh graduan yg tidak mempunyai CGPA..application diorg akan ditolak awal2 lagi...Kalu dari segi sektor swasta..CGPA ke..xde CGPA ke..janji boleh kerje..ok..
Semua terma2 dan syarat2 utk melepasi temuduga adalah bergantung kepada Jabatan2 yg ingin mengambil pekerja..mgkin ada diantara kita yang telah berjaya dapat kerja di sektor kerajaan..jd itu semua bergantung kepada rezeki masing2...mgkin diorg ada guna 'cable' ataupun mmg dlm terma dan syarat tu mmg tak kisah akan CGPA tu..

jd...korang pikir le sendri..nak buat cgpa ke taknak...
Back to top Go down
View user profile http://www.chorenology.co.cc
tricubix
M a r s h a l
M a r s h a l


Number of posts : 790
Age : 31
Location : Over The Neptune!!
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Re: IKLAN>>Peluang kerja ngan TM   Wed Dec 10, 2008 12:32 pm

aku ada la kene panggey dgn spa..
da dua kali..
tapi dua2 bomba..kah kah kah..lawok betul...

tapi betul jugak kata zedi..
mmg kita ni cam da takde value diploma tu..
takde apa2..keje swasta..senang nak dapat.. Suspect

hantam jelah kawan2 ku...
ada rezeki tu..dapatla..takde tu..mmg bukan hak kita la tu

_________________
+Someday..I will be like them..!!+
Back to top Go down
View user profile
zedi
A d m i n
A d m i n


Number of posts : 786
Age : 31
Location : bulan..
Registration date : 2008-07-17

PostSubject: Re: IKLAN>>Peluang kerja ngan TM   Wed Dec 10, 2008 12:38 pm

Quote :
aku ada la kene panggey dgn spa..
da dua kali..
tapi dua2 bomba..kah kah kah..lawok betul...
boleh ke hang jd bomba...kahkahkah Laughing affraid

Quote :
hantam jelah kawan2 ku...
ada rezeki tu..dapatla..takde tu..mmg bukan hak kita la tu
yg ini aku setuju...kalu dah bukan rezeki kita..nak buat mcm mane...yg penting ikhtiar..yg lain tu berserah je..
Back to top Go down
View user profile http://www.chorenology.co.cc
rushdi87
n e w b i e
n e w b i e


Number of posts : 1
Age : 29
Location : damansara
Registration date : 2009-09-27

PostSubject: askom,saya budak baru   Sun Sep 27, 2009 6:23 am

Very Happy saya ni sijil jek dari ilp dalam kos telekomunikasi, sebelum ni saya kerja technician untuk TM (kontraktor la..baiki streamyx,telephone selama 2tahun,pastu skng saya kerja dengan VADS untuk technical support streamyx,saya cube aply untuk jadi technician TM (Staff) untuk 1 tempat kat kl ni,isnin ni dia suruh isi borang jek,dia kata memang nak pakai orang sangat,tapi dia kontrak 6bulan la..

yang saya nak tau kat sini,,gaji basic berapa ek,,TM ni elaun apa yang ada..gaji dia masuk lepas 3bulan atau lepas kita kerja sebulan?sebab x tanya orang tu,segan lak la nak tanya..isnin ni baru jumpe dia.sebab gaji vads skng 1.5k bersih la,siap tolak,kalo gaji kat tm kecik ok lagi,tapi gaji lambat 3bulan saya x leh terima,komitmen beesar plak tu..

yang saya nak tau gaji and berapa lama dia bayar gaji kita tu,,sebulan@3bulan..itu sahaja terima kaish Very Happy
Back to top Go down
View user profile http://tranung.net
Sponsored content




PostSubject: Re: IKLAN>>Peluang kerja ngan TM   Today at 11:50 am

Back to top Go down
 
IKLAN>>Peluang kerja ngan TM
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» P/E of bank sector
» Tea auction brews over 20 all-time high prices

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
ex-CIAST :: IKLAN & JUAL BELI :: Iklan-
Jump to: