HomeFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Khas buat mereka yang nak kawin...

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
AuthorMessage
zedi
A d m i n
A d m i n


Number of posts : 786
Age : 31
Location : bulan..
Registration date : 2008-07-17

PostSubject: Re: Khas buat mereka yang nak kawin...   Wed Aug 13, 2008 3:12 pm

ida'sh wrote:
mmg aku dh ready tp ade 1 problem la....cz die keje kt johor aku keje kt kuantan...that's why kami x kawin2 lg....die x blh transfer n aku pn x blh transfer....tlg la aku...hu3

mmg boleh tahan gak problem ko ni...
ramai gak mmber2 aku yg mempunyai sama situasi mcm ko ni...
Kalau mcm ni..ko dan pasangan ko tu kene fikir dgn semasak2nya..adakah anda dapat saling memahami antara satu sama lain..sbb korang ni berjauhan..Kalau nak kawin boleh je..tp kene sama2 bertolak ansur...dan korg mempunyai tanggungjawab yg sedikit berat dalam menguruskan rumah tangga..Jika bende2 mcm ni boleh dipersetujui..maka boleh le kawin..Yg penting..bile dah kawin..kene fikirkan mcm mane nak jaga segala keperluan suami...dan si suami pula mesti paham akan keperluan si isteri..kalu sama2 boleh terima..Just go for it!!
Back to top Go down
View user profile http://www.chorenology.co.cc
e_z
s a r j a n
s a r j a n


Number of posts : 524
Age : 31
Location : Dah Fulltime di Kuantan
Registration date : 2008-07-19

PostSubject: Re: Khas buat mereka yang nak kawin...   Wed Aug 13, 2008 3:27 pm

zedi wrote:
bdkwangi wrote:
ye kee xdak lagi calon... Question
apsl...ko tak percaye ke...
aku skrg ni tgh tggu resume dari awek2 le ni...tak sampai2 lg..diorg ckp dah email/pos..ntah le... pirat

Aku mmg tak caye...yg sebakul resume ko reject tu ape crte.... bounce
Back to top Go down
View user profile
e_z
s a r j a n
s a r j a n


Number of posts : 524
Age : 31
Location : Dah Fulltime di Kuantan
Registration date : 2008-07-19

PostSubject: Re: Khas buat mereka yang nak kawin...   Wed Aug 13, 2008 3:29 pm

ida'sh wrote:
mmg aku dh ready tp ade 1 problem la....cz die keje kt johor aku keje kt kuantan...that's why kami x kawin2 lg....die x blh transfer n aku pn x blh transfer....tlg la aku...hu3

Ape la ssh ko nk pk transfer2 ni...aku kan ade affraid dkt jer...
hehehee...jgn marah sape2 yg berkenaan....
Back to top Go down
View user profile
zedi
A d m i n
A d m i n


Number of posts : 786
Age : 31
Location : bulan..
Registration date : 2008-07-17

PostSubject: Re: Khas buat mereka yang nak kawin...   Wed Aug 13, 2008 3:45 pm

e_z wrote:
zedi wrote:
bdkwangi wrote:
ye kee xdak lagi calon... Question
apsl...ko tak percaye ke...
aku skrg ni tgh tggu resume dari awek2 le ni...tak sampai2 lg..diorg ckp dah email/pos..ntah le... pirat

Aku mmg tak caye...yg sebakul resume ko reject tu ape crte.... bounce

resume yg diorg bagi tak lengkap...
takde no telefon le...alamat rumah takde...gambo ukuran pasport takde...susah beb... scratch
Back to top Go down
View user profile http://www.chorenology.co.cc
e_z
s a r j a n
s a r j a n


Number of posts : 524
Age : 31
Location : Dah Fulltime di Kuantan
Registration date : 2008-07-19

PostSubject: Re: Khas buat mereka yang nak kawin...   Wed Aug 13, 2008 4:57 pm

zedi wrote:
e_z wrote:
zedi wrote:
bdkwangi wrote:
ye kee xdak lagi calon... Question
apsl...ko tak percaye ke...
aku skrg ni tgh tggu resume dari awek2 le ni...tak sampai2 lg..diorg ckp dah email/pos..ntah le... pirat

Aku mmg tak caye...yg sebakul resume ko reject tu ape crte.... bounce

resume yg diorg bagi tak lengkap...
takde no telefon le...alamat rumah takde...gambo ukuran pasport takde...susah beb... scratch

tu bukan resume dh...
surat layang tu.. pale
Back to top Go down
View user profile
zedi
A d m i n
A d m i n


Number of posts : 786
Age : 31
Location : bulan..
Registration date : 2008-07-17

PostSubject: Re: Khas buat mereka yang nak kawin...   Wed Aug 13, 2008 5:05 pm

mgkin jugak...seram gak aku ni...
layu bulu roma aku taww!! Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile http://www.chorenology.co.cc
tricubix
M a r s h a l
M a r s h a l


Number of posts : 790
Age : 31
Location : Over The Neptune!!
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Re: Khas buat mereka yang nak kawin...   Wed Aug 13, 2008 9:49 pm

maybe tak sesuai dgn ang kot zedi...
apa kata aku bagi no telepon maya karin dkt ang..hahahahaha

_________________
+Someday..I will be like them..!!+
Back to top Go down
View user profile
e_z
s a r j a n
s a r j a n


Number of posts : 524
Age : 31
Location : Dah Fulltime di Kuantan
Registration date : 2008-07-19

PostSubject: Re: Khas buat mereka yang nak kawin...   Wed Aug 13, 2008 11:29 pm

tricubix wrote:
maybe tak sesuai dgn ang kot zedi...
apa kata aku bagi no telepon maya karin dkt ang..hahahahaha

Jadi Mayat Kering la Maya Karin kalo dpt kat zedi... Wink
Back to top Go down
View user profile
tricubix
M a r s h a l
M a r s h a l


Number of posts : 790
Age : 31
Location : Over The Neptune!!
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Re: Khas buat mereka yang nak kawin...   Thu Aug 14, 2008 8:37 am

lol!

_________________
+Someday..I will be like them..!!+
Back to top Go down
View user profile
Carlos Abento
M a r s h a l
M a r s h a l


Number of posts : 608
Age : 31
Location : bDr. Br. B@nGi
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Re: Khas buat mereka yang nak kawin...   Thu Aug 14, 2008 8:40 am

aku sokong pendapat sahabat2 aku ni..
mmg korang dah keluarkan idea2 yang bernas
bangga aku kwn2 aku dah matang semuanya... cheers

pada aku kawin ni mmg kena pikir byk perkara mcm yg korang ckp tadi
duit,tanggungjawab,keprihatinan dan mcm2 lg la

duit
mmg penting benda ni kalau tak camna nak tanggung anak orang,
ibubapa,bakal mertua,adik2. pendek kata kalau cinta mcm mana pun kalau
duit takde mesti byk masalah. kalau ada byk pun masalah jugak. so kena la seimbang dan pandai manage duit ni berlandaskan akal dan iman.

tanggungjwb
ni paling penting dalam perkahwinan. tanggungjwb terhadap isteri/suami,
kalau anak lelaki sulung kena tanggung ibubapa, adik2. kalau ditakdirkn korang jadi menantu sulung atau tunggal tambah lg satu tanggungjwb. naik seram aku tulis ni...hahaha...

pada aku benda ni berkaitan kalau takde duit mcm mana nak laksanakn
tanggungjawab. kalau ada duit byk pun nanti bleh lupa diri sampai abaikan tanggngjwb contohnya si anak byk duit dan tiap2 bulan bg duit kat ibubapa
tapi jarang jenguk ibubapa. mmg dia laksanakan tanggungjwb tp mcm tak lengkap.sibuk sgt cari duit call pun tidak. contoh lg satu si suami tak pernah miss bg duit kat isteri tiap2 bulan tp jrg tanya masalah isteri. cbuk kerja katanya. padahal ntah ape dia buat kat luar tu. so apa cer beb.

oleh itu sebelum kahwin kita perlu lengkapkan diri kita terlebih dahulu dgn keyakinan,kerajinan,kematangan,kasih syg, dari mana kita nak dpt suma nih.. tentulah dari keimanan dan ketaqwaan kpd allah yang maha esa.

Smile
Back to top Go down
View user profile
tricubix
M a r s h a l
M a r s h a l


Number of posts : 790
Age : 31
Location : Over The Neptune!!
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Re: Khas buat mereka yang nak kawin...   Thu Aug 14, 2008 8:42 am

ni da ada lesen bley kawin nihhh...
da faham basic2 tuu... tongue

_________________
+Someday..I will be like them..!!+
Back to top Go down
View user profile
zedi
A d m i n
A d m i n


Number of posts : 786
Age : 31
Location : bulan..
Registration date : 2008-07-17

PostSubject: Re: Khas buat mereka yang nak kawin...   Thu Aug 14, 2008 9:45 am

e_z wrote:
tricubix wrote:
maybe tak sesuai dgn ang kot zedi...
apa kata aku bagi no telepon maya karin dkt ang..hahahahaha

Jadi Mayat Kering la Maya Karin kalo dpt kat zedi... Wink

Maya karin dah kawin le...Prinsip idup aku..."Takkan kacau bini org!!"
Back to top Go down
View user profile http://www.chorenology.co.cc
tricubix
M a r s h a l
M a r s h a l


Number of posts : 790
Age : 31
Location : Over The Neptune!!
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Re: Khas buat mereka yang nak kawin...   Thu Aug 14, 2008 9:58 pm

ewah-ewah...ok..
sesuai dgn topic nih..
camne kalau korang kene ganggu..atau "berkawan" dgn bini org?? Razz

_________________
+Someday..I will be like them..!!+
Back to top Go down
View user profile
zedi
A d m i n
A d m i n


Number of posts : 786
Age : 31
Location : bulan..
Registration date : 2008-07-17

PostSubject: Re: Khas buat mereka yang nak kawin...   Fri Aug 15, 2008 10:35 am

kalu kawan saje boleh..tp jangan sampai si isteri org tu merasakan yg die sbnrnya tersalah pilih suami..dan ko ni le patutnya menjadi suami die..
pergaulan dgn isteri org ni mestilah terbatas sket..kene slalu ingat yg die adalah wife seseorg..dan adakah kita mahu wife kita nnti jd macam die..
Dari segi umur pulak...mgkin kalu bini org ni dah pangkat mak/makcik mgkin kirang sket risikonya..sbb pada paras umur begini mereka lebih menganggap yg ko tu anak diorg..tp masalah jika bini org tu pangkat kakak/sebaya...so kurang2kan lah sedikit kemesraan diantara kamu berdua..bukan apa..just berwaspada sebelum terjadi apa2 yg tidak diingini..
Sentiasalah beringat..." Jika kita buat sesuatu, tak mustahil perkara itu akan kembali kepada kita..jika tidak pada kita, mgkin anak / familily kita"


Last edited by zedi on Fri Aug 15, 2008 11:51 am; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile http://www.chorenology.co.cc
mizunatariq
M a r s h a l
M a r s h a l


Number of posts : 420
Location : cheras & daimond bay, silver
Registration date : 2008-07-25

PostSubject: Re: Khas buat mereka yang nak kawin...   Fri Aug 15, 2008 11:09 am

zedi wrote:
kalu kawan saje boleh..tp jangan sampai si isteri org tu merasakan yg die sbnrnya tersalah pilih suami..dan ko ni le patutnya menjadi suami die..
pergaulan dgn isteri org ni mestilah terbatas sket..kene slalu ingat yg die adalah wife seseorg..dan adakah kita mahu wife kita nnti jd macam die..
Dari segi umur pulak...mgkin kalu bini org ni dah pangkat mak/makcik mgkin kirang sket risikonya..sbb pada paras umur begini mereka lebih menganggap yg ko tu anak diorg..tp masalah jika bini org tu pangkat kakak/sebaya...so kurang2kan lah sedikit kemesraan diantara kamu berdua..bukan apa..just berwaspada sebelum terjadi apa2 yg tidak diingini..
Sentiasalah beringat..." Jika kita buat sesuatu, tak mustahil perkata itu akan kembali kepada kita..jika tidak pada kita, mgkin anak / familily kita"

perkata ke perkara
Back to top Go down
View user profile
zedi
A d m i n
A d m i n


Number of posts : 786
Age : 31
Location : bulan..
Registration date : 2008-07-17

PostSubject: Re: Khas buat mereka yang nak kawin...   Fri Aug 15, 2008 11:52 am

dah adjust bro...thanks..
Back to top Go down
View user profile http://www.chorenology.co.cc
e_z
s a r j a n
s a r j a n


Number of posts : 524
Age : 31
Location : Dah Fulltime di Kuantan
Registration date : 2008-07-19

PostSubject: Re: Khas buat mereka yang nak kawin...   Fri Aug 15, 2008 12:32 pm

Aku tgk kt sn seme soalan terjawab dgn baik...
Aku nk tny la se soalan la..ape yg korng faham tentang sekufu ni...
ade org kate yg baik msti dpt yg baik, yg jahat dpt yg jahat...
ape yg korang kate..... Very Happy
Back to top Go down
View user profile
ida'sh
k o p e r a l
k o p e r a l


Number of posts : 464
Age : 30
Location : kuantan ,pahang
Registration date : 2008-07-22

PostSubject: Re: Khas buat mereka yang nak kawin...   Fri Aug 15, 2008 12:46 pm

e_z ko nie sape ek? aku xknl la....tpt aku keje ni xde caw kt johor....die lak kna 5 thn keje br blh apply.....tp kalo reason ikt bini susah la....hu3
Back to top Go down
View user profile
zedi
A d m i n
A d m i n


Number of posts : 786
Age : 31
Location : bulan..
Registration date : 2008-07-17

PostSubject: Re: Khas buat mereka yang nak kawin...   Fri Aug 15, 2008 1:32 pm

e_z wrote:
Aku tgk kt sn seme soalan terjawab dgn baik...
Aku nk tny la se soalan la..ape yg korng faham tentang sekufu ni...
ade org kate yg baik msti dpt yg baik, yg jahat dpt yg jahat...
ape yg korang kate..... Very Happy

utk persoalan ni...aku aamek artikel sket..
Quote :
Apa sebenarnya sekufu? Para fuqaha telah berbahas panjang lebar tentang isu kufu. Perkataan kufu pada asalnya bermaksud ’sama’. Dalam hal ini, banyak fuqaha berpandangan bahawa

"tidak harus seorang wali mengahwinkan anak perempuannya dengan lelaki yang tidak sekufu, kecualilah jika si anak itu bersetuju."

Kita sering melihat kufu pada gaji, pekerjaan, keturunan, ijazah dan yang seumpamanya. Maka, jika si anak dara balik dari luar negara, maka kalau boleh biarlah si teruna paling ‘koman’ pun ada ijazah dari U tempatan. Kalau setakat diploma, “minta maaflah ya, anak saya belum sedia untuk dilangsungkan!”, begitulah helah yang mungkin dikata.

Hakikatnya, kufu bukan sahaja dilihat pada harta benda, malah ia boleh dilihat dari segi agama, iffah, keturunan, ketaqwaan kepada Allah s.w.t, akhlak dll.

Kategori sekufu..
Kufu dari segi agama: kedua-duanya sama seagama
Kufu dari segi iffah (terpelihara dari segala amalan yang haram dalam pergaulan harian): kedua-duanya berakhlak mulia dan dari keluarga yang baik (maksudnya, mengambil berat tentang agama)
Kufu dari segi keturunan: seperti sama sebangsa

bagi aku..sekufu ni ade pentingnya dalam mendirikan rumahtangga bg mengelakkan keretakan pada rumahtangga tu..tp sekufu kat cni tak bermaksud..Yg kaya kawin ngan yg kaya...si pandai kawin yg pandai...
Yg lebih penting dr semua tu adalah ketaqwaan...Mcm ungkapan " Yg baik adalah utk yg baik dan Yg jahat utk yg jahat" mungkin ada kebenarannya..ttp..tak semua jd mcm tu..kadang2..yg baik berpasangan dgn yg kurang baik...utk membolehkan yg baik membimbing yg kurang baik agar menjd baik...kat cni pemilihan pasangan tu sngtlah penting...Yg patut kita asyik fikirkan bukanlah pasal kaya, pandai, miskin, bodoh,..tetapi TANGGUNGJAWAB....Tak semestinya org pandai dpt manage keluarga dgn bagus...dan tak mustahil juga org yg miskin..ttp hidupnya bahagia bersama keluarga...Yg paling penting...YAKINLAH BAHAWA SETIAP MANUSIA DIJADIKAN BERPASANG2AN...dan setiap pasangan yg dikurniakan ada hikmahnya..
Back to top Go down
View user profile http://www.chorenology.co.cc
gIrgIrL
p r e b e t
p r e b e t


Number of posts : 177
Age : 31
Location : Putrajaya
Registration date : 2008-07-21

PostSubject: Re: Khas buat mereka yang nak kawin...   Fri Aug 15, 2008 2:48 pm

study
Back to top Go down
View user profile
e_z
s a r j a n
s a r j a n


Number of posts : 524
Age : 31
Location : Dah Fulltime di Kuantan
Registration date : 2008-07-19

PostSubject: Re: Khas buat mereka yang nak kawin...   Fri Aug 15, 2008 9:34 pm

ida'sh wrote:
e_z ko nie sape ek? aku xknl la....tpt aku keje ni xde caw kt johor....die lak kna 5 thn keje br blh apply.....tp kalo reason ikt bini susah la....hu3

Cube ko tgk info aku...mesti ko tak knl gak aku.
sebab aku pn tak knl ko Razz
aku tak femes la kt ciast...
Back to top Go down
View user profile
e_z
s a r j a n
s a r j a n


Number of posts : 524
Age : 31
Location : Dah Fulltime di Kuantan
Registration date : 2008-07-19

PostSubject: Re: Khas buat mereka yang nak kawin...   Fri Aug 15, 2008 9:43 pm

TQ en zedi...
betul gak tu..pemilihan pasangan yg sekufu tu penting.
tapi yg perlu ditekankan, atas dasar ape pemilihan itu dibuat.
aku suke ayat ni...YAKINLAH BAHAWA SETIAP MANUSIA DIJADIKAN BERPASANG2AN...dan setiap pasangan yg dikurniakan ada hikmahnya..
Jage la molek2 tulang rusuk kite tu....
Back to top Go down
View user profile
tricubix
M a r s h a l
M a r s h a l


Number of posts : 790
Age : 31
Location : Over The Neptune!!
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Re: Khas buat mereka yang nak kawin...   Sat Aug 16, 2008 12:18 am

alhamdulillah..bagus jugak kita buat topic2 camnih..kurang2nye...
kita dapat belaja sume nih Wink

_________________
+Someday..I will be like them..!!+
Back to top Go down
View user profile
Carlos Abento
M a r s h a l
M a r s h a l


Number of posts : 608
Age : 31
Location : bDr. Br. B@nGi
Registration date : 2008-07-18

PostSubject: Re: Khas buat mereka yang nak kawin...   Sat Aug 16, 2008 10:07 am

betul....betul cheers
Back to top Go down
View user profile
e_z
s a r j a n
s a r j a n


Number of posts : 524
Age : 31
Location : Dah Fulltime di Kuantan
Registration date : 2008-07-19

PostSubject: Re: Khas buat mereka yang nak kawin...   Sat Aug 16, 2008 10:43 am

aku pn stuju...
byk ilmu kte dpt dr abg Admin....
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Khas buat mereka yang nak kawin...   Today at 4:37 pm

Back to top Go down
 
Khas buat mereka yang nak kawin...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 3 of 6Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
ex-CIAST :: Umum :: KEDAI KOPI-
Jump to: